Consumer Nikon D3300

VRHUNSKA MAŠINA ZA
FOTOGRAFISANJE

Najbolji Nikon fotoaparat je zabeležio napredak. Sa osnovnim ciljem da vam omogući da budete uvek korak ispred, Nikon D4S omogućava izvanredne slike pri izuzetnim brzinama.

Nikon D4S

Prošireni ISO opseg i sistem za obradu slike EXPEED 4 uzdižu fotografisanje u uslovima slabog osvetljenja na viši nivo, pa je fotoaparat majstor kako za mračna, tako i za svetla okruženja. Napredak u pogledu AF performansi pruža poboljšano pronalaženje i praćenje pri brzini od 11 fps, a novi režim grupne AF oblasti obezbeđuje precizniju kontrolu nad AF oblašću.

Nikonov RAW format datoteke veličine S omogućava brži prenos slika na mreže, a gigabitni 100/1000TX Ethernet port obezbeđuje izuzetno brzo povezivanje.

 

Senzor FX formata sa 16,2 megapiksela

Poboljšani senzor fotoaparata D4S pruža vrhunski kvalitet slike. Odlikuje se brzim iščitavanjem kanala, širokim dinamičkim opsegom i sjajnim performansama prilikom korišćenja visokih osetljivosti.

Fenomenalna ISO osetljivost

Snimajte jasnije, oštrije slike bolje definicije pri visokim ISO vrednostima. Prošireni ISO opseg od 100–25.600 može da se proširi do 409.600 (ekvivalentna vrednost) – najvećeg opsega na nivou cele industrije.

11 FPS sa autofokusom

D4S pruža poboljšane performanse pronalaženja i praćenja. Okida neverovatnom brzinom od 11 fps u FX formatu, sa autoekspozicijom/autofokusom (AE/AF) superiornim u odnosu na prethodnika (D4).

EXPEED 4

Uzdiže sveukupne performanse fotoaparata na potpuno novi nivo. Sadrži značajna poboljšanja u prikazivanju slika i ISO performansama i omogućava snimanje filmova sa većim brojem slika u sekundi.

Poboljšanje funkcije D-Movie

Snimajte Full HD (1080p) filmove pri brzini od 50p/60p. Pristupite ISO opsegu od ISO 200 nagore tokom snimanja filmova i kontrolišite brzinu zatvarača, otvor blende i nivoe jačine zvuka.

Prevazilaženje najboljeg

Vrhunski AF sistem kompanije Nikon je napredovao i novi režim grupne AF oblasti obezbeđuje poboljšano pronalaženje i izuzetno precizno praćenje subjekata koji se brzo kreću na velikoj udaljenosti.

Izdržljiv fotoaparat za rad na svim terenima

Zaštićen čvrstim, metalnim telom sa zaštitom od vremenskih uslova, pouzdani i izdržljivi D4S održava vrhunske performanse u najzahtevnijim uslovima okruženja koji se mogu zamisliti.

Najbrža opcija

Dizajniran za brz rad, D4S ima gigabitni 100/1000TX Ethernet port i nudi novu opciju RAW formata datoteke veličine S za duže kontinualno fotografisanje u raw formatu i brži prenos slika, zajedno sa kompatibilnošću sa brzim bežičnim predajnikom WT5 kompanije Nikon.

Multi-CAM 3500FX AF sistem sa 51 tačkom: D4S uzdiže vrhunsku preciznost modela D4 na novi nivo. Sistem se može konfigurisati podešavanjem pokrivanja od 9, 21 i 51 tačke i osetljiv je do -2 EV (ISO 100, 20°C). Poboljšanja obuhvataju poboljšano zaključavanje, prošireno „skladištenje prema orijentaciji“ i opcije za ograničenja AF režima.

Grupna AF oblast: Pratite subjekte koji se brzo kreću na velikoj udaljenosti sa izvanrednom preciznošću. Režim grupne AF oblasti stalno nadgleda pet različitih AF oblasti, pružajući poboljšano pronalaženje i izdvajanje pozadine prilikom snimanja subjekata koji su relativno mali i blizu pozadine koja se odlikuje visokim kontrastom ili odvlači pažnju. AF oblast od pet tačaka može da se pomera širom opsega od 51 tačke, u skladu sa zahtevima kompozicije.

Monitor prilagodljivih boja: Pomerite balans boje i svetlinu u bilo kom smeru, shodno sopstvenim potrebama u toku rada. LCD monitor dijagonale 8,0 cm (3,2 inča), sa 921.000 tačaka i antirefleks slojem, pruža i automatsku kontrolu svetline.

Prefinjena ergonomija: Kompanija Nikon je izbrusila fine detalje koji u velikoj meri olakšavaju rukovanje pri zahtevnom fotografisanju. Promene obuhvataju poboljšan raspored dugmadi i izmenjen oblik dugmadi za kontrolu kako bi se poboljšao rad u vlažnim uslovima, kao i izmenjene konture oslonaca za palac i srednji prst i prijatniji rukohvat.

Brz i izdržljiv zatvarač: Kada su važni i milisekundi, kašnjenje zatvarača modela D4S od 42 ms može da vam donese ključnu prednost. Jedinica zatvarača od Kevlar/ugljeničnih vlakana testirana je na vrednost od 400.000 okidanja i brzinu zatvarača od 1/8000 do 30 s, sa sinhronizacijom blica i do 1/250 s.

Stabilno fotografisanje pomoću tražila: Novi mehanizam zatvarača i ogledala obezbeđuje stabilnu sliku u tražilu tokom brzog snimanja. Podrhtavanje slike izazvano pomeranjem ogledala je efikasno umanjeno sa minimalnim zatamnjenjem tražila.

D-Movie u više formata: Kada je reč o snimanju filmova u različitim uslovima, D-Movie omogućava snimanje video zapisa u kvalitetu pogodnom za emitovanje i izbor različitih formata slike. D4S snima Full HD (1080p) filmove u FX i DX formatu sa brojem slika u sekundi od 50p/60p. On pruža tri formata senzora za isecanje: FX, DX i izvorno isecanje (približno 2,7x), kao i čist HDMI izlaz.

Sloboda snimanja filmova: Unapređenja u radu pružaju veću kontrolu nad segmentom filma tokom snimanja. Možete da podesite osetljivost i izaberete maksimalnu ISO osetljivost u M režimu, kao i da birate format senzora za isecanje, kontrolišete otvor blende i ispravljate brzinu zatvarača. 3D smanjenje šuma kompanije Nikon smanjuje nasumični šum, distorziju i treperenje šuma tokom snimanja filmova prilikom korišćenja visokih osetljivosti.

HDMI izlaz: D4S omogućava nekomprimovani HDMI izlaz pune rezolucije na spoljne uređaje. HD filmove pune rezolucije istovremeno možete da snimate u samom fotoaparatu i pomoću spoljnog snimača koristeći HDMI, a uz fotoaparat se dobija štipaljka za HDMI kabl koja omogućava sigurnu vezu.

Audio kontrola visoke vernosti: Zahvaljujući većem broju opcija za audio kontrolu, D4S nudi poboljšano snimanje zvuka. Ulaz za stereo mikrofon i audio izlaz vam omogućavaju da fino podesite nivoe jačine zvuka u izolaciji, kako pre, tako i tokom snimanja. Možete da izaberete opseg zvuka (široko/glas), a šum vetra može da se umanji pri snimanju sa ugrađenim mikrofonom.

3D Colour Matrix Metering III: Pruža stabilnu kontrolu ekspozicije preko AE senzora sa 91.000 piksela. Sa mogućnošću izbora funkcije neprekidnog prepoznavanja lica i ujednačenijim promenama ekspozicije dobijaju se bolji rezultati pri snimanju statičnih slika ili filmova i fotografisanju tehnikom „time-lapse“.

Spot merenje balansa bele: Utvrdite balans bele čak i u nepovoljnim uslovima osvetljenja pomešanog intenziteta. Lako izmerite i sačuvajte podatke u zapamćenim postavkama manuelnog balansa bele na osnovu izabrane oblasti na slici: veličina oblasti za merenje može da se održi čak i kada se slika uveća, a moguće je i uzastopno snimanje podataka.

Kontrole Picture Control Vizuelizacija boja i kriva tonova su doterane i pružaju poboljšanu definiciju i dodatnu dubinu na statičnim slikama i u filmovima. Kontrole Picture Control usklađuju obradu slike u fotoaparatu, omogućavajući prilagođavanje parametara slike pre snimanja, kao i potpunu kontrolu nad izoštravanjem, kontrastom, svetlinom, tonom i zasićenošću u različitim režimima boja.

EN-EL18a baterija velikog kapaciteta: Izuzetno kompaktna i lagana punjiva Li-jonska baterija kapaciteta 2500 mAh (10,8 V).

Medijum za skladištenje podataka: Dva slota za kartice – jedan za brze CF (UDMA 7) kartice i jedan za brze XQD kartice velikog kapaciteta.

Tip Jednooki refleksni digitalni fotoaparat
Bajonet Nikon F bajonet
Efektivni pikseli 16,2 miliona
Senzor slike CMOS senzor (FX formata) 36,0 mm x 23,9 mm
Ukupan broj piksela 16,6 miliona (približno)
Sistem za uklanjanje prašine Čišćenje senzora slike, referentni podaci o softverskom uklanjanju tragova prašine na senzoru sa slike (potreban je opcionalni softver Capture NX 2)
Veličina slike (u pikselima) (L) 4928 x 3280, (M) 3696 x 2456, (S) 2464 x 1640, DX, (L) 3200 x 2128, (M) 2400 x 1592, (S) 1600 x 1064, 5 : 4, (L) 4096 x 3280, (M) 3072 x 2456, (S) 2048 x 1640, 1,2x, (L) 4096 x 2720, (M) 3072 x 2040, (S) 2048 x 1360
Skladištenje – Format datoteke NEF (RAW): 12-bitna ili 14-bitna, komprimovana bez gubitka, komprimovana ili nekomprimovana; dostupna je mala veličina (samo 12-bitna nekomprimovana), TIFF (RGB), JPEG: JPEG osnova usaglašena sa finom (približno 1:4), normalnom (približno 1:8) ili osnovnom (približno 1:16) kompresijom (prioritet veličine); dostupna je kompresija optimalnog kvaliteta, NEF (RAW)+JPEG: jedna fotografija snimljena u NEF (RAW) i JPEG formatima
Picture Control sistem Standardno, Neutralno, Živo, Monohrom, Portret, Pejzaž; izabrana opcija za Picture Control se može izmeniti; prostor za skladištenje korisničkih Picture Control
Medijum za skladištenje podataka Memorija tipa CompactFlash (CF) (tip I, u skladu sa UDMA 7 standardom), XQD
Dva slota za kartice Dva slota za kartice
Sistem datoteka DCF 2.0, DPOF, Exif 2.3, PictBridge
Tražilo Jednooko refleksno tražilo u obliku pentaprizme u nivou oka
Pokrivanje slike FX (36X24): Približno 100% horizontalno i 100% vertikalno, 1,2X (30X20): Približno 97% horizontalno i 97% vertikalno, DX (24X16): Približno 97% horizontalno i 97% vertikalno, 5:4 (30X24): Približno 97% horizontalno i 100% vertikalno
Uvećanje Približno 0,70x (objektiv od 50 mm f/1,4 sa fokusom u beskonačnosti, -1,0 m-1)
Rastojanje oka od okulara tražila 18 mm (–1,0 m–1; od centralne površine sočiva okulara tražila)
Podešavanje dioptrije -3 do +1 m⁻¹
Mat staklo Tip B BriteView Clear Matte Mark VIII mat staklo sa oznakama AF oblasti (moguće je prikazati mrežu za kadriranje)
Prikaz dubinske oštrine Da, pritiskom na dugme Pv (prikaz dubinske oštrine) otvor blende objektiva se smanjuje na vrednost koju bira korisnik (A i M režimi) ili fotoaparat (P i S režimi)
Otvor blende objektiva Trenutno vraćanje, elektronski kontrolisano
Kompatibilni objektivi AF NIKKOR objektivi, uključujući objektive tipa G, E i D (neka ograničenja važe za PC objektive) i DX objektivi (korišćenjem DX 24 X 16 1,5X oblasti slike), AI-P NIKKOR objektivi i AI ne-CPU objektivi (samo režimi ekspozicije A i M). Ne mogu se koristiti IX NIKKOR objektivi, objektivi za F3AF i ne-AI objektivi.
Tip zatvarača Elektronski kontrolisan zatvarač sa vertikalnim kretanjem, postavljen ispred žižne ravni
Brzina zatvarača 1/8000 do 30 s. u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV, beskonačna ekspozicija, beskonačno (Time), X250
Brzina sinhronizacije blica X=1/250 sekundi, sinhronizuje se sa zatvaračem pri brzini od 1/250 s ili manjoj
Režimi okidanja S (pojedinačna slika), CL (kontinualna mala brzina), CH (kontinualna velika brzina), Q (tiho okidanje), Samookidač, MUP (sa podignutim ogledalom)
Brzina kontinualnog fotografisanja Do 10 fps (CL) ili 10–11 fps (CH)
Samookidač 2 s, 5 s, 10 s, 20 s; 1–9 ekspozicija u intervalima od 0,5, 1, 2 ili 3 s
Merenje ekspozicije TTL merenje ekspozicije uz korišćenje RGB senzora sa približno 91.000 piksela
Metod merenja Matrix: 3D color matrix metering III (objektivi tipa G, E i D); color matrix metering III (ostali CPU objektivi); color matrix metering kod ne-CPU objektiva ukoliko korisnik navede podatke o objektivu. Prosečno sa prioritetom centra: prioritet od 75% na krug od 12 mm u centru slike. Prečnik kruga se može izmeniti na 8, 15 ili 20 mm ili prioritet može da se zasniva na proseku cele slike (ne-CPU objektivi koriste krug od 12 mm). Spot: Merenje se obavlja unutar kruga od 4 mm (oko 1,5% slike), centriranog na izabranu tačku fokusa (odnosno na centralnu tačku fokusa pri korišćenju ne-CPU objektiva)
Opseg (ISO 100, f/1,4 objektiv, 20°C) Matrix merenje ili merenje sa prioritetom centra: od –1 do 20 EV – Spot merenje: 2–20 EV
Priključak za merenje ekspozicije CPU, AI
Režim Automatski programirano sa fleksibilnim programom (P); automatski sa prioritetom zatvarača (S); automatski sa prioritetom blende (A); manuelno (M)
Korekcija ekspozicije –5 do +5 EV u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV
Bracketing ekspozicije 2 do 9 slika u koracima od 1/3, 1/2, 2/3 ili 1 EV (2 do 5 slika u koracima od 2 ili 3 EV)
ISO osetljivost (preporučeni indeks ekspozicije) 100 do 25.600 u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV. Može se postaviti i na približno 0,3, 0,5, 0,7 ili 1 EV (ekvivalentno osetljivosti ISO 50) ispod ISO 100 ili na približno 0,3, 0,5, 0,7, 1, 2, 3 ili 4 EV (ekvivalentno osetljivosti ISO 409.600) iznad ISO 25.600, a dostupna je i automatska kontrola ISO osetljivosti
Active D-Lighting Može da se izabere u režimima „Automatski“, „Veoma visoko“ +2/+1, „Visoko“, „Normalno“, „Nisko“ i „Isključeno“
ADL bracketing 2 slike koje koriste izabranu vrednost za jednu sliku ili 3–5 slika koje koriste vrednosti zapamćene postavke za sve slike
Autofokus Nikon Advanced Multi-CAM 3500FX modul sa senzorom za autofokus sa TTL detekcijom faze, finim podešavanjem i 51 tačkom fokusa (uključujući 15 unakrsnih senzora; vrednost f/8 podržava 11 senzora)
Opseg detekcije Od –2 do +19 EV (ISO 100, 20°C)
Elektromotor objektiva Autofokus (AF), Pojedinačni servo AF (AF-S), Kontinualni servo AF (AF-C), Manuelni fokus (MF)
Tačka fokusa Možete izabrati jednu od 51 ili 11 tačaka fokusa
Režim AF oblast AF u jednoj tački, dinamička oblast AF u 9, 21 ili 51 tački, 3D praćenje, grupna AF oblast, automatska AF oblast
Zaključavanje fokusa Fokus može da se zaključa kada se dugme okidača pritisne do pola (pojedinačni servo AF) ili pritiskom na središnji deo pomoćnog selektora
Kontrola blica TTL: i-TTL kontrola blica korišćenjem RGB senzora sa približno 91.000 piksela je dostupna sa blicevima SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400 ili SB-300; i-TTL balansirani režim za digitalne SLR fotoaparate se koristi sa matrix merenjem i merenjem sa prioritetom centra, a standardni i-TTL režim za digitalne SLR fotoaparate sa spot merenjem
Režim blica Sinhronizacija sa prednjom zavesom, spora sinhronizacija, sinhronizacija sa zadnjom zavesom, smanjenje efekta crvenih očiju, smanjenje efekta crvenih očiju sa sporom sinhronizacijom, spora sinhronizacija sa zadnjom zavesom, isključeno, auto FP brza sinhronizacija podržani
Korekcija snage blica Od -3 do +1 EV u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV
Bracketing blica Od 2 do 9 slika u koracima od 1/3, 1/2, 2/3 ili 1 EV, od 2 do 5 slika u koracima od 2 ili 3 EV
Indikator spremnosti blica Svetli kada je opcioni blic u potpunosti napunjen; treperi nakon što blic bljesne punim intenzitetom
Šina za blic i opremu ISO 518 šina za blic sa sinhro kontaktima i kontaktima za podatke, kao i sa otvorom za zaključavanje
Nikon Creative Lighting System (CLS) Funkcija „Advanced Wireless Lighting“ (Napredno bežično osvetljavanje) je podržana kod modela SB-910, SB-900, SB-800 ili SB-700 kao glavni blic i kod modela SB-600 ili SB-R200 kao daljinski blic ili kod modela SU-800 kao commander; auto FP brza sinhronizacija i modelirajuće osvetljenje je podržano kod svih bliceva kompatibilnih sa CLS sistemom, osim kod modela SB-400 i SB-300; Flash Color Information Communication i FV zaključavanje je podržano kod svih bliceva kompatibilnih sa CLS sistemom
Sinhro kontakt Sinhro kontakt ISO 519 sa navojem za zaključavanje
Balans bele Automatski (2 tipa), inkadescentno, fluorescentno (7 tipova), direktna sunčeva svetlost, blic, oblačno, hlad, zapamćena manuelna postavka (može se uskladištiti do 6 vrednosti, spot merenje balansa bele je dostupno tokom živog prikaza slike), izbor temperature boje (2500 K–10.000 K), sve sa finim podešavanjem.
ADL bracketing 2 do 9 ekspozicija u koracima od 1, 2 ili 3 EV
Živi prikaz slike – Režimi Fotografisanje u živom prikazu slike, režim za živi prikaz slike filma
Živi prikaz slike – Elektromotor objektiva – Autofokus (AF): pojedinačni servo AF (AF-S); stalni servo AF (AF-F) – Manuelni fokus (M)
Živi prikaz slike – Režim AF oblast AF sa prioritetom lica, AF široke oblasti, AF normalne oblasti, AF sa praćenjem subjekta
Živi prikaz slike – Autofokus AF sa detekcijom kontrasta bilo gde na slici (fotoaparat automatski bira tačku fokusa kada su izabrane opcije AF sa prioritetom lica ili AF sa praćenjem subjekta)
Film – Merenje TTL merenje ekspozicije pomoću glavnog senzora slike
Film – Veličina slike (u pikselima) i broj slika u sekundi – 1920 x 1080; 60 p (progresivno skeniranje), 50 p, 30 p, 25 p, 24 p – 1920 x 1080 isecanje; 30 p, 25 p, 24 p – 1280 x 720; 60 p, 50 p – 640 x 424; 30 p, 25 p Stvaran broj slika u sekundi za 60 p, 50 p, 30 p, 25 p i 24 p je 59,94, 50, 29,97, 25 i 23,976 fps, redom; sve opcije podržavaju i visok i normalan kvalitet slike
Film – Format datoteke MOV
Film – Kompresija video zapisa H.264/MPEG-4 Napredno kodiranje video zapisa
Film – Format za snimanje zvuka Linearni PCM
Film – Uređaj za snimanje zvuka Ugrađeni mono ili eksterni stereo mikrofon; podesiva osetljivost
Film – ISO osetljivost U režimima ekspozicije P, S i A, automatska kontrola ISO osetljivosti (ISO 200 do Hi 4) sa mogućnošću izbora gornje granice. U režimu ekspozicije M, dostupna je automatska kontrola ISO osetljivosti (ISO 200 do Hi 4) sa mogućnošću izbora gornje granice; manuelni izbor (ISO 200 do 25.600 u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV) sa dodatnim dostupnim opcijama ekvivalentnim vrednosti od približno 0,3, 0,5, 0,7, 1, 2, 3 ili 4 EV (ekvivalentno osetljivosti ISO 409.600) iznad ISO 25.600.
Ostale opcije Označavanje indeksa, fotografisanje tehnikom „Time lapse“
Monitor dijagonale 8 cm (3,2 inča). sa 921.000 tačaka. TFT LCD ekran sa uglom gledanja od 170°, sa pokrivanjem slike od približno 100%, manuelnom kontrolom svetline monitora i automatskom kontrolom svetline monitora pomoću senzora svetline ambijenta
Reprodukcija Preko celog ekrana i u vidu sličica (4, 9 ili 72 slike), zumiranje reprodukcije, reprodukcija filma, projekcije slajdova fotografija i/ili filma, prikaz histograma, prikaz svetlijih delova, informacije o fotografiji, prikaz podataka o lokaciji, automatsko rotiranje slike, unos i reprodukcija govornih napomena i ugrađivanje i prikaz IPTC informacija
USB USB velike brzine
HDMI izlaz HDMI mini-pin konektor tipa C
Audio ulaz Stereo mini utičnica (prečnik od 3,5 mm; podržano priključno napajanje)
Audio izlaz Stereo mini utičnica (prečnik od 3,5 mm)
Priključak za dodatnu opremu (s) Može se koristiti za povezivanje opcionalnog daljinskog upravljača, opcionalnog kontrolera WR-R10 (potreban je adapter WR-A10) ili bežičnog daljinskog kontrolera WR-1, GP-1/GP-1A GPS jedinice ili GPS uređaja u skladu sa NMEA0183 verzijom 2.01 ili 3.01 (potreban je opcionalni GPS adapter kabl MC-35 i kabl sa D-sub 9-pinskim konektorom) 
Ethernet RJ-45 konektor. Standardi: IEEE 802.3ab (1000BASE-T)/IEEE 802.3u (100BASE-TX)/IEEE 802.3 (10BASE-T). Brzine prenosa podataka: 10/100/1000 Mbps sa automatskim detektovanjem (maksimalne logične brzine prenosa podataka prema IEEE standardu; stvarne brzine mogu da se razlikuju). Port: 1000BASE-T/100BASE-TX/10BASE-T (AUTO-MDIX)
Konektor za periferne uređaje Za WT-5
Podržani jezici arapski, kineski (pojednostavljeni i tradicionalni), češki, danski, holandski, engleski, finski, francuski, nemački, indonežanski, italijanski, japanski, korejski, norveški, poljski, portugalski (portugalski i brazilski), rumunski, ruski, španski, švedski, tajski, turski, ukrajinski
Baterija Jedna punjiva Li-jonska baterija EN-EL18a
AC adapter AC adapter EH-6b; zahteva priključak napajanja EP-6 (kupuje se posebno)
Utičnica za stativ 1/4 inča (ISO 1222) 
Dimenzije (Š x V x D) Približno 160 x 156,5 x 90,5 mm
Težina Približno 1350 g sa baterijom i XQD memorijskom karticom, ali bez poklopca tela i poklopca šine za blic i opremu; približno 1180 g (samo telo fotoaparata) 
Radno okruženje – Temperatura 0°C–40°C
Radno okruženje – Vlažnost 85% ili manja (bez kondenzacije)
Dodatna oprema u kompletu poklopac tela BF-1B, poklopac šine za blic i opremu BS-2, punjiva Li-jonska baterija EN-EL18a sa poklopcem izvoda, punjač baterije MH-26a sa napojnim kablom i dva štitnika kontakta (oblik napojnog kabla zavisi od zemlje prodaje), štipaljka za USB kabl, štipaljka za HDMI kabl, poklopac UF-2 konektora za stereo mini kabl, USB kabl UC-E15, CD za instalaciju softvera ViewNX 2, traka AN-DC11