Nikon 1 J4 Nikon 1 J3

REVOLUCIONARNA
BRZINA

Zaledite akciju pomoću fotoaparata Nikon 1 V3. Zahvaljujući profesionalnim performansama izuzetne brzine, sa ovim prenosivim sistemskim fotoaparatom ništa nećete propustiti.

Nikon 1 V3

Revolucionarni hibridni AF sistem kompanije Nikon omogućava izuzetno precizno beleženje nezaboravnih trenutaka u deliću sekunde, a CMOS senzor od 18,4 megapiksela sa ISO osetljivošću od 160–12.800 obezbeđuje RAW slike i HD filmove sa visokim nivoom detalja u svim uslovima osvetljenja. Monitor brzog odziva, osetljiv na dodir, i sa mogućnošću promene nagiba ima ključne funkcije snimanja na najpristupačnijem mestu, a namenski 1 NIKKOR objektivi vam omogućavaju veću kreativnost. Inteligentne ergonomske osobine modela Nikon 1 i fleksibilna sistemska dodatna oprema omogućavaju laku kontrolu na nivou D-SLR fotoaparata.

Revolucionarna brzina

Zaključajte akciju pomoću hibridnog AF sistema sa 171 tačkom. Birajte najbolje trenutke u deliću sekunde zahvaljujući brzinama fotografisanja i do 20 fps sa kontinualnim AF.

Brz senzor od 18,4 megapiksela

Veliki Nikon 1 CMOS senzor u CX formatu obezbeđuje predivne detalje i u uslovima slabog osvetljenja. Ima efikasan ISO opseg od 160–12.800.

Nikon 1 prenosivost

Uživajte u vrhunskoj profesionalnoj kontroli u svakoj situaciji. Mali, efikasni i pouzdani, naši brzi Nikon 1 sistemski fotoaparati se koriste sa vrhunskim 1 NIKKOR objektivima kako bi se postigla maksimalna fleksibilnost.

Kontrola ekrana sa nagibom pomoću dodira

Dodirnite monitor brzog odziva sa panelom osetljivim na dodir da biste fokusirali, fotografisali i prilagodili ključna podešavanja. Nagnite ekran nadole ili nagore da biste zabeležili snimke iz kreativnih uglova.

Proširivi sistem

Proširite sistem opcionalnom dodatnom opremom za Nikon 1, uključujući pouzdan rukohvat i elektronsko tražilo. Koristite NIKKOR D-SLR objektive sa bajonet adapterom FT1.

Budite kinematograf

Nikon 1 filmovi su pravo uživanje. Snimajte sa preciznim praćenjem subjekta zahvaljujući revolucionarnom hibridnom AF sistemu kompanije Nikon, kontrolišite dramatičnost pomoću jedinstvenih kreativnih režima i pravite slike pune rezolucije dok snimate filmove.

EXPEED 4A

Pomoću priznatog sistema za obradu slike kompanije Nikon možete da beležite čiste slike niskog šuma. Najveća brzina fotoaparata u klasi i širok dinamički opseg zasnivaju se na dva moćna sistema.

Povezivanje, deljenje, kreiranje

Zahvaljujući ugrađenoj mogućnosti Wi-Fi povezivanja možete lakše dalje da radite sa slikama preko pametnog uređaja.¹ Brzo i lako delite Nikon 1 snimke visokog kvaliteta ili iskoristite prednosti mnoštva kreativnih aplikacija za fotografije preko pametnog uređaja.
Izvanredan kvalitet slike: Veliki CMOS senzor od 18,4 megapiksela modela Nikon 1 V3 obezbeđuje fotografije i HD filmove sa visokim nivoom detalja. Dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera, ovaj brz senzor u CX formatu u najvećoj mogućoj meri iskorišćava svaki megapiksel kako bi oštro snimio čak i najfinije teksture, čime se dobijaju čiste, kristalno jasne slike.
Širok ISO opseg: zahvaljujući ISO opsegu od 160–12.800, V3 obezbeđuje čiste slike pri slabom osvetljenju. Automatski ISO opseg od 160–6400 dozvoljava fotoaparatu da podesi savršenu ISO osetljivost, a vi možete da je povećate do ISO 12.800 da biste snimali bez blica pri prigušenom osvetljenju. Dve sofisticirane postavke smanjenja šuma umanjuju šum kada se fotografiše pri ISO osetljivosti od ISO 6400 ili 12.800.
EXPEED 4A sistem: Vrhunski sistem za obradu slike kompanije Nikon omogućava snimanje izvanrednih slika i HD filmova velikom brzinom. Opremljen sa dva moćna sistema, EXPEED 4A pruža vrhunsko smanjenje šuma, izuzetnu oštrinu i slike sa bogatom gradacijom. Lako se upravlja procesorski zahtevnim kreativnim režimima, visokim ISO vrednostima i velikim brzinama upisivanja.
Profesionalna kontrola: Ergonomske osobine modela Nikon 1 V3 vam omogućavaju da precizno podešavate i kreirate slike ne skidajući oči sa subjekta. Glavni i pomoćni komandni točkić, dugmad funkcija koja može da se programira i PSAM režimi fotografisanja omogućavaju pristup funkcijama profesionalnog kvaliteta. Čvrsto telo se odlikuje predivno oblikovanim rukohvatom – kako sa prednje, tako i sa zadnje strane – koji pruža stabilnost sa većim objektivima.
Rukovanje ekranom osetljivim na dodir: LCD monitor brzog odziva od 7,5 cm (3,0 inča) sa 1.037.000 tačaka omogućava jasno rukovanje, čak i kada je monitor nagnut. Jednostavnim dodirom fokusirajte i snimajte, intuitivno prilagođavajte podešavanja fotoaparata, pregledajte kreativne funkcije ili onemogućite ekran osetljiv na dodir. Četiri dugmeta na monitoru pružaju brz pristup ključnim podešavanjima ekrana i meniju fotoaparata.
Opcionalno elektronsko tražilo (EVF): Zahvaljujući Nikon 1 DF-N1000 odvojivom elektronskom tražilu, subjekat vam nikada neće nestati iz vidnog polja. Elektronsko tražilo (EVF) sa 2.359.000 tačaka obezbeđuje performanse visokog kontrasta i rezolucije, prikazuje ključne informacije o fotografisanju i može da uveća subjekte radi preciznog manuelnog fokusiranja. Skoro 100% pokrivanja slike vam omogućava da kadrirate snimke sa apsolutnom preciznošću.
Opcionalni dodatni rukohvat:
Čvrst, funkcionalan dodatni rukohvat GR-N1010 kompanije Nikon daje stabilnost fotoaparatu, pružajući pouzdane performanse pri telefoto snimanju. Pravite precizne snimke akcije kroz duge objektive i zadržite kontrolu nad ključnim funkcijama: rukohvat poseduje kontrole postavljene pod uglom što omogućava praktičan pristup dugmetu okidača, a tu su i dodatno dugme funkcija i pomoćni komandni točkić.
Napredni hibridni AF: inovativni Nikon 1 hibridni AF sistem koristi 171 tačku autofokusa za brzo zaključavanje subjekta. Sistem se u trenutku prebacuje između 105 AF tačaka sa detekcijom faze koje vrtoglavom brzinom detektuju pokrete i AF sa detekcijom kontrasta koji se proširuje do ivice slike kako biste mogli oštro da fokusirate periferne subjekte.
Izuzetno velik broj slika u sekundi: sa brzinama fotografisanja u RAW formatu većim nego kod D-SLR fotoaparata, V3 ništa ne prepušta slučaju. Fotoaparat pravi 40 slika rafalnim snimanjem, obezbeđujući kontinualno fotografisanje pri brzini i do 60 fps sa fokusom fiksiranim na prvu sliku i do 20 fps sa kontinualnim AF. Otkrijte čudesne trenutke koji se odvijaju u deliću sekunde.
Pouzdan mehanizam zatvarača: budući da je opremljen i mehaničkim i elektronskim zatvaračem, možete da se oslonite na V3 koji ne ostavlja prostora za greške. Mehanički zatvarač je testiran do 100.000 ciklusa, a fotoaparat koristi elektronski zatvarač pri izuzetno brzom fotografisanju.
Virtuelni horizont: centrirajte fotoaparat kako biste izbegli fotografije sa nagnutim linijama i sveli distorziju na najmanju moguću meru. Preko slike na LCD monitoru se prikazuje grafika koja ukazuje na orijentaciju fotoaparata u odnosu na horizontalnu ravan. Informacije o položaju (horizontalni nagib) i nivou (nagib unapred ili unazad) mogu da se potvrde preko LCD monitora ili spoljnog tražila.
Prikaz svetlijih delova: izbegnite „pregorele“ svetlije delove izazvane preekspozicijom. Primenom ove funkcije na LCD monitoru će tokom reprodukcije doći do crnog treperenja preosvetljenih oblasti na slici, što predstavlja upozorenje na moguće probleme sa ekspozicijom.
Filmovi profesionalnog kvaliteta: počev od Full HD filmova do živopisnih zapisa sa putovanja, Nikon 1 je vaš savršen partner za snimanje filmova. Pritiskom na dugme za snimanje istog trenutka počinjete sa snimanjem, a možete i ručno da kontrolišete podešavanja. Oživite sve uspomene do najsitnijih detalja uz funkciju „Usporeno“ koja reprodukuje 120 fps HD filmove od 3 sekunde u trajanju od 12 sekundi. E-VR održava oštar fokus filmova, čak i kada snimate pri punom zumu.²
Pravljenje fotografija tokom snimanja filmova: Zašto biste birali između filmova i fotografija kada možete da ih snimate istovremeno? Pomoću Nikon 1 fotoaparata jednostavnim pritiskom na dugme okidača možete da zabeležite statične slike visoke rezolucije tokom snimanja filma ili da koristite funkciju „Automatsko snimanje fotografija“ koja analizira svaku sliku i automatski snima fotografije kada se steknu najbolji uslovi.
Kreativni režimi filma: Funkcije „Ubrzano“, „Isprekidani snimak“ i „Film od 4 sekunde“ stavljaju snimatelja filmova u prvi plan. Udahnite uličnim scenama energiju pomoću funkcije „Ubrzano“, dodajte toku vremena animirani osećaj zamrznutih pokreta uz „Isprekidani snimak“ ili budite izražajni sa sažetim video sekvencama uz „Film od 4 sekunde“ (možete da povežete ukupno osam).
Snimanje najboljeg trenutka: Nikon 1 uvek za rezultat ima najbolji snimak zahvaljujući funkcijama „Aktivni izbor“, „Pametni birač fotografija“ i „Spori prikaz“. „Aktivni izbor“ za manje od sekunde pravi i do 40 snimaka pune rezolucije, pri čemu vi birate onu koju želite da zadržite; „Pametni birač fotografija“ preporučuje tehnički savršene slike; „Spori prikaz“ vam omogućava da pregledate i izaberete snimak koji vama najviše znači.
Snimak sa pokretom: dodajte pokret svakodnevnim snimcima i prikažite više od samog trenutka. Zahvaljujući jedinstvenoj funkciji „Snimak sa pokretom“ kompanije Nikon, fotoaparat kreira „živu sliku“ koja se lako deli i počinje kao usporeni video zapis od 4 sekunde, a završava se savršeno fokusiranom statičnom slikom.
Kontrola žive slike:
brzo i intuitivno poboljšavajte fotografije pre snimanja. Jednostavno prilagođavajte trake kontrola koje se pojavljuju pored slike kako biste fino podesili svetlinu, dubinsku oštrinu i kontrast. Gledajte kako se promene primenjuju na LCD monitoru ili odvojivom elektronskom tražilu: snimak koji napravite u trenutku kada pritisnete zatvarač će verno oslikavati ono što vidite.
Kreativni režim: pomoću Nikon 1 efekata možete da date snimcima kreativni pečat. Zabeležite više detalja u okviru scena visokog kontrasta koristeći High Dynamic Range ili primenjujte umetničke filtere, kao što su „Minijatura“, „Fotoaparat igračka“ i „Kros proces“, na statične slike pre snimanja.
Kreativna paleta:
primenjujte umetničke filtere studijskog kvaliteta na fotografije pre snimanja. „Kreativna paleta“ prilagođava svetlinu, zasićenost i balans bele dok se smenjuju različiti efekti: sve što treba da uradite jeste da pređete prstom oko prstena na ekranu osetljivom na dodir ili da rotirate višenamenski birač i slika na ekranu će se promeniti. Napravite snimak istog trenutka kada vidite ono što želite.
Ugrađeni blic: dodajte više svetla fotografijama pomoću ugrađenog blica. Za profesionalnije osvetljenje koristite opcionalni Speedlight SB-N7, kompaktan i moćan blic koji vam omogućava veću kreativnost sa svetlom.
Omogućena je Wi-Fi funkcija: Wi-Fi funkcija na fotoaparatu Nikon 1 V3 omogućava lako povezivanje, deljenje i kreiranje. Skladištite slike na pametnom uređaju, pristupajte kreativnim aplikacijama za fotografije ili šaljite kvalitetne slike direktno sa fotoaparata na pametni uređaj ili tablet računar radi momentalnog deljenja.¹
Daljinsko fotografisanje: povežite se sa pametnim uređajem i proširite opcije fotografisanja. Snimajte sjajne autoportrete ili snimke životinjskog sveta daljinskim okidanjem fotoaparata preko povezanog pametnog uređaja. Napravite savršenu kompoziciju tako što ćete snimke pregledati na velikom ekranu tablet računara.
1 NIKKOR objektivi: u okviru palete 1 NIKKOR objektiva na raspolaganju vam je sjajan izbor prenosivih zamenljivih objektiva. Snimajte akcije u daljini pomoću 1 NIKKOR VR 70–300mm f/4.5–5.6 supertelefoto zuma. Postignite prelepo zamućenje pozadine pomoću osnovnog 1 NIKKOR objektiva od 32 mm. Fotografišite širokougaono pomoću 1 NIKKOR objektiva od 6,7–13 mm i snimajte filmove pomoću 1 NIKKOR 10x zuma sa elektromotornim pogonom.

Tip Digitalni fotoaparat sa podrškom za zamenljive objektive
Bajonet 1 bajonet za fotoaparate Nikon 1
Efektivni vidni ugao Približno 2,7x žižna daljina objektiva (ekvivalentno formatu od 35 mm)
Senzor slike CX, CMOS, 13,2 x 8,8 mm
Sistem za uklanjanje prašine Čišćenje senzora slike
Efektivni pikseli 18,4 miliona
Skladištenje – Veličina slike (pikseli) Statične slike snimljene u režimima „Automatski“, P, S, A, M, „Snimanje najboljeg trenutka“ i svim kreativnim režimima, sa izuzetkom režima „Laka panorama“ (odnos 3:2) 5232 x 3488 3920 x 2616 2608 x 1744. Statične slike snimljene u režimu „Normalna panorama“ sa horizontalnim panoramiranjem fotoaparata (odnos 120:23) 4800 x 920. Statične slike snimljene u režimu „Normalna panorama“ sa vertikalnim panoramiranjem fotoaparata (odnos 8:25) 1536 x 4800. Statične slike snimljene u režimu „Široka panorama“ sa horizontalnim panoramiranjem fotoaparata (odnos 240:23) 9600 x 920. Statične slike snimljene u režimu „Široka panorama“ sa vertikalnim panoramiranjem fotoaparata (odnos 4:25) 1536 x 9600. Statične slike napravljene tokom snimanja filma (odnos 3:2) 5232 x 3488 (1080/60p, 1080/30p) 1472 x 984 (720/60p, 720/30p). Snimci sa pokretom (deo slike, odnos 16:9) 5232 x 2936
Format datoteke NEF (RAW): 12-bitna, komprimovana JPEG: JPEG osnova usaglašena sa finom (približno 1:4), normalnom (približno 1:8) kompresijom, NEF (RAW) + JPEG: Jedna fotografija snimljena i u NEF (RAW) i u JPEG formatu
Picture Control sistem Standard, Neutralno, Živo, Monohrom, Portret, Pejzaž; izabrana opcija za picture control se može izmeniti; prostor za skladištenje korisničkih picture control
Medijum microSD (micro Secure Digital), microSDHC, microSDXC
Sistem datoteka DCF 2.0, DPOF, Exif 2.3, PictBridge
Režimi fotografisanja Automatski; kreativni, sa izborom sledećih opcija: Kreativna paleta, 5HDR, Laka panorama, Meko, Efekat minijature, Izbor boje, Kros proces i Efekat fotoaparata igračke; Automatski programirano sa fleksibilnim programom, Automatski sa prioritetom zatvarača, Automatski sa prioritetom blende i manuelno; Snimanje najboljeg trenutka (Aktivni izbor, Spori prikaz i Pametni birač fotografija); Napredni film (HD film, Usporeno, Isprekidani snimak, Ubrzano i Film od 4 sekunde), Snimak sa pokretom
Rastojanje oka od okulara tražila 16 mm (–1.0 m–1; od zaštitnog stakla okulara tražila)
Podešavanje dioptrije od -3 do +1m-1
Senzor oka Fotoaparat prelazi na prikaz informacija u tražilu kada otkrije da se tražilo koristi
Tip zatvarača Elektronski kontrolisan mehanički zatvarač sa vertikalnim kretanjem, postavljen ispred žižne ravni; elektronski zatvarač
Brzina zatvarača Mehanički zatvarač: od 1/4000 do 30 s, u koracima od 1/3 EV; beskonačna ekspozicija (Bulb); beskonačno (Time) (zahteva opcionalnu daljinsku kontrolu ML-L3) Elektronski zatvarač: 1/16.000–30 s u koracima od 1/3 EV; beskonačna ekspozicija; beskonačno (zahteva opcionalnu daljinsku kontrolu ML-L3)
Brzina sinhronizacije blica Mehanički zatvarač: Sinhronizuje se sa zatvaračem pri brzini od 1/250 s ili manjoj; Elektronski zatvarač: Sinhronizuje se sa zatvaračem pri brzini od X=1/60 s ili manjoj
Režim okidanja S (pojedinačna slika), Kontinualno, Samookidač, Daljinski, Intervalsko fotografisanje
Brzina kontinualnog fotografisanja Približno 6, 10, 20, 30 ili 60 fps
Samookidač 2 s, 10 s
Režimi daljinske kontrole Odložena daljinska kontrola (2 s); daljinska kontrola sa brzim odzivom
Merenje ekspozicije TTL merenje korišćenjem senzora slike
Metod merenja Matrično; prioritet centra, Spot. Prioritet centra: Meri se unutar kruga od 4,5 mm u centru slike. Spot: Meri se unutar kruga od 2 mm centriranog na izabranu oblast fokusa
Režim Automatski programirano sa fleksibilnim programom; automatski sa prioritetom zatvarača; automatski sa prioritetom blende; manuelno; automatski birač scene
Korekcija ekspozicije Od –3 do +3 EV, u koracima od 1/3 EV
Zaključavanje ekspozicije Vrednost osvetljenosti se zaključava na izmerenoj vrednosti pomoću dugmeta (AE-L/AF-L)
ISO osetljivost (preporučeni indeks ekspozicije) Od 200 do 12.800, u koracima od 1 EV, ISO 160; 6400 (NR); 12.800 (NR); automatska kontrola ISO osetljivosti (ISO 160–6400, 160–3200, 160–800) dostupna (korisnički kontrolisana u režimima P, S, A i M)
Aktivni D-Lighting Uključeno, isključeno
Autofokus Hibridni autofokus (AF sa detekcijom faze/kontrasta); AF-assist osvetljivač
Elektromotor objektiva Autofokus (AF), pojedinačni servo AF (AF-S), kontinualni servo AF (AF-C), automatski AF-S/AF-C izbor (AF-A), stalni AF (AF-F), manuelni fokus (MF)
Oblast fokusa AF u jednoj tački: 171 oblast fokusa; centralnih 105 oblasti podržava AF sa detekcijom faze; automatska AF oblast: 41 oblast fokusa
Režim AF-oblast Jedna tačka, automatska oblast, praćenje subjekta
Zaključavanje fokusa Fokus može da se zaključa kada se dugme okidača pritisne do pola (pojedinačni AF) ili pritiskom dugmeta (AE-L/ AF-L)
Ugrađeni blic Podiže se pritiskom na dugme za blic
Vodeći broj (GN) Približno 5 (m, ISO 100, 20°C; pri ISO 160, vodeći broj je približno 6,3)
Kontrola blica i-TTL kontrola blica korišćenjem senzora slike
Režim blica Dosvetljavanje, dosvetljavanje + spora sinhronizacija, smanjenje efekta crvenih očiju, smanjenje efekta crvenih očiju + spora sinhronizacija, sinhronizacija sa zadnjom zavesom, zadnja zavesa + spora sinhronizacija
Korekcija snage blica Od -3 do +1 EV u koracima od 1/3 EV
Indikator spremnosti blica Svetli kada je blic u potpunosti napunjen
Balans bele boje Automatski, sijalica, fluorescentno, direktna sunčeva svetlost, blic, oblačno, hlad, zapamćeno manuelno, za sve osim za zapamćeno manuelno moguće fino podešavanje
Merenje za film TTL merenje pomoću senzora slike
Metod merenja za film Matrično
Veličina slike (u pikselima)/brzina snimanja HD filmovi (odnos 16:9) 1920 x 1080/60p (59,94 fps) 1920 x 1080/30p (29,97 fps) 1280 x 720/60p (59,94 fps) 1280 x 720/30p (29,97 fps). Usporeni filmovi 1280 x 720/120 fps (odnos 16:9; reprodukcija pri brzini od 30p/29,97 fps) 768 x 288/400 fps (odnos 8:3; reprodukcija pri brzini od 30p/29,97 fps) 416 x 144/1200 fps (odnos 26:9; reprodukcija pri brzini od 30p/29,97 fps). „Ubrzano“, „Isprekidani snimak“ i „Film od 4 sekunde“ (odnos 16:9) 1920 x 1080/30p (29,97 fps). Snimci sa pokretom (deo filma, odnos 16:9) 1920 x 1080/60p (59,94 fps) (reprodukcija pri brzini od 24p/23,976 fps)
Format video datoteke MOV
Kompresija video zapisa H.264/MPEG-4 napredno kodiranje video zapisa
Format za snimanje zvuka Linearni PCM
Uređaj za snimanje zvuka Ugrađeni ili opcionalni spoljni stereo mikrofon ME-1; podesiva osetljivost
Maksimalno vreme snimanja Režimi „Automatski“, „Kreativno“, P, S, A i M: 10 minuta. Režim naprednog filma – HD film: 10 minuta. Usporeno: 3 sekunde. Ubrzano: 20 minuta. Isprekidani snimak: 20 minuta; Film od 4 sekunde: 4 sekunde
Monitor Veličina: dijagonala od 7,5 cm (3 inča). Tip: Delimično pokretni TFT LCD ekran osetljiv na dodir sa podešavanjem svetline i uglova. Rezolucija: približno 1.037.000 tačaka
Reprodukcija Puna slika i u vidu sličica (4, 9 ili 16 slika ili kalendar), reprodukcija sa zumiranjem reprodukcije, reprodukcija filma i panorame, projekcija slajdova, prikaz histograma, automatsko rotiranje slike i opcija ocenjivanja
Interfejs – USB Ekvivalentan USB-u velike brzine
HDMI izlaz HDMI konektor tipa D
Audio ulaz Stereo mini utičnica (prečnik od 3,5 mm; podržano priključno napajanje)
Podržani jezici arapski, bengalski, bugarski, kineski (pojednostavljeni i tradicionalni), češki, danski, holandski, engleski, finski, francuski, nemački, grčki, hindi, mađarski, indonežanski, italijanski, japanski, korejski, marati, norveški, persijski, poljski, portugalski (evropski i brazilski), rumunski, ruski, srpski, španski, švedski, tamilski, telugu, tajski, turski, ukrajinski, vijetnamski
Baterija Jedna punjiva Li-jonska baterija EN-EL20a
AC adapter EH-5b AC adapter; zahteva EP-5C priključak napajanja (kupuje se posebno)
Utičnica za stativ 1/4 inča (ISO 1222)
Dimenzije (Š x V x D) Približno 110,9 x 65,0 x 33,2 mm, ne računajući ispupčenja
Težina Približno 324 g, sa baterijom i memorijskom karticom, ali bez poklopca tela; približno 282 g, samo telo fotoaparata
Radno okruženje – Temperatura 0°C–40°C
Vlažnost 85% ili manja (bez kondenzacije)
Dodatna oprema u kompletu Poklopac tela BF-N1000, punjiva Li-jonska baterija EN-EL20a (dobija se sa poklopcem izvoda), objektiv (isporučuje se samo ako se komplet sa objektivom kupi uz fotoaparat), punjač baterije MH-29 (obezbeđen; adapter za utičnice se isporučuje u zemljama ili regionima gde je to potrebno; oblik zavisi od zemlje prodaje), traka AN-N1000, USB kabl UC-E20